XXVII PREMI SAMARUC



    La nit del divendres 31 de maig  l’Associació de Bibliotecaris Valencians ha atorgat, en un acte celebrat a la ciutat de València, els premis Samaruc de Literatura Infantil i Juvenil 2019 i els Premis Bibliotecari d’Honor i el Bibliotecari de l’Any.

Aquests premis arriben enguany a la seua 27ª edició, tot i havent marcat una trajectòria al llarg d'aquests anys que han merescut el reconeixement unànime com a un dels més prestigiosos de la nostra literatura infantil i juvenil. El jurat estava format per Eduard Gay, Francisco González i Miguel Hernández com a bibliotecaris, Aina Garcia Carbó com a escriptora i María José Justicia com a mestra.



El Premi Samaruc en la modalitat de literatura infantil  va guanyar-lo  Superheroïna a l'atac. Supermara 2 de Teresa Broseta, publicat per Tàndem edicions (amb il·lustracions de Toni Cabo), i en la modalitat de literatura juvenil el guanyador fou L´infinit a les teues mans, d'Enric Senabre, publicat per edicions Bromera.

Durant el transcurs de la vetllada literària es lliurà el Premi d’Honor de l’Associació de Bibliotecaris Valencians, distinció que s’atorga a aquella persona i/o entitat que s’haja distingit per la seua tasca de defensa i de promoció de la lectura o de la biblioteca pública, i el Premi Bibliotecari de l’Any, en reconeixement a un professional o entitat de l’àmbit de les biblioteques per la seua tasca en favor d’aquestes.

   
Enguany, el Premi Bibliotecari d´Honor ha recaigut en À Punt. Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, per la sensibilitat mostrada des dels seus inicis per la promoció del llibre i la lectura. El discurs  d´homenatge fou a càrrec de Verònica Cantó.

Pel que fa al premi Bibliotecari de l´Any el guardó va recaure en la campanya “Espanta la por”, que, partint de la Biblioteca del Museu Valencià d´Etnologia, ha conseguit unir en un mateix projecte més de setanta biblioteques alhora que visibilitza els serveis de lectura i el seu personal. El discurs d´homenatge fou a càrrec de Josep Daràs, director de la Biblioteca Pública Municipal d´Onda.

   Durant la vetllada va haver també el parlament de Jesús Figuerola, president de la fundació FULL, i de Gemma Pasqual, vicepresidenta de l´Associació d´Escriptors en Llengua Catalana pel País Valencià. L'acte va concloure amb les paraules de Francesc Rodrigo, president de l'Associació de Bibliotecaris Valencians.  A la vetllada van assistir diversos representans del món literari i cultural valencià com Mercé Viana, Empar Marco, Mercè Claramunt, Marina Guillén, Àfrica Ramírez, Manel Romero, Maria Jesús Bolta, entre d´altres.